struna tražilica

image shadow

rezultat poslovanja

definicija
 

temeljna računovodstvena kategorija koja predstavlja razliku ukupnih prihoda i ukupnih rashoda nastalih u tijeku obračunskoga razdoblja

vrela
kontekst
 
Na skupinama konta i kontima razreda 8 knjiži se rezultat poslovanja, odnosno dobit ili gubitak, te podjela ostvarenog rezultata prije oporezivanja na obvezu za porez na dobit i rezultat poslovanja nakon oporezivanja.
vrela
istoznačnice
 

dopušteni naziv: financijski rezultat, razlika prihoda i rashoda

istovrijednice
 

engleski: financial result

podređeni nazivi
 
dobit, gubitak
napomena
 
Ako su prihodi veći od rashoda, poduzeće ostvaruje pozitivan rezultat poslovanja (dobit), što znači da je vrijednost neto imovine poslovnoga subjekta na kraju obračunskoga razdoblja veća u odnosu na početnu vrijednost. Obrnuto, ako je razlika između prihoda i rashoda negativna, poduzeće ostvaruje negativan rezultat poslovanja (gubitak), što znači da je vrijednost neto imovine poslovnoga subjekta na kraju obračunskoga razdoblja manja od početne vrijednosti. Prihodi i rashodi jesu obračunske kategorije koje se često ne podudaraju s novčanim tokovima, tj. primitcima i izdatcima, pa je i rezultat poslovanja obračunska kategorija. Rezultat poslovanja izračunava se prema formuli: rezultat poslovanja = ukupni prihodi - ukupni rashodi.
razredba
 

polje: ekonomija
grana: računovodstvo
projekt: Izgradnja hrvatskoga računovodstvenoga nazivlja