struna tražilica

image shadow

konzervans

im. m. jd.
definicija
 

pomoćna tvar koja ima antimikrobna svojstva i koja se dodaje farmaceutskim pripravcima kako bi se osigurao što dulji vijek trajanja pripravka i očuvala njegova sterilnost

vrela
istovrijednice
 

engleski: preservative

napomena
 
Konzervansi ne bi smjeli djelovati nadražujuće ili biti toksični za tkiva na kojima se primjenjuju, moraju biti učinkoviti u sprečavanju rasta mikroorganizama koji su najčešći uzročnici kontaminacije te moraju biti dobro topljivi i stabilni kako bi ostali aktivni. Najčešće primjenjivani konzervansi jesu organske kiseline poput benzojeve kiseline i njezine soli, parabeni (alkilni esteri p-hidroksibenzojeve kiseline), sorbinska kiselina i njezine soli, fenolni spojevi, kvarterni amonijevi spojevi, alkoholi i soli žive poput timersala u koncentraciji od 0,001 do 0,004 %.
razredba
 

polje: temeljne medicinske znanosti
grana: farmakologija
projekt: Hrvatsko farmakološko nazivlje