struna search engine

image shadow

program stabilnosti

definition
 

godišnji plan i prognoza koje priprema vlada svake države članice čija je valuta euro u sklopu Pakta o stabilnosti i rastu, a koji sadržavaju srednjoročne ciljane proračunske pozicije i omjer duga i BDP-a, daju procjene očekivanih gospodarskih kretanja koja se tiču rasta, zaposlenosti i inflacije, utvrđuju mjere fiskalne politike i drugih ekonomskih politika, te sadržavaju analizu utjecaja promjena glavnih pretpostavaka na proračunske pozicije i stanje državnoga duga

vrela
context
 
Za potrebe multilateralnog nadzora predviđenog člankom 121. UFEU-a, države članice dužne su, u sklopu Pakta o stabilnosti i rastu odnosno ekonomske i monetarne unije, pripremati programe stabilnosti ili programe konvergencije. Države članice čija je valuta euro pripremaju programe stabilnosti, a države članice koje nisu uvele zajedničku valutu programe konvergencije.
vrela
synonyms
 

not recommended term: program stabilizacije

equivalents
 

english: stability programme

german: Stabilitätsprogramm

french: programme de stabilité

note
 
U programima bi trebale biti iznesene sve informacije za razdoblje koje obuhvaća prethodnu i tekuću godinu te barem tri sljedeće godine, a programi se ažuriraju svake godine i dostavljaju Komisiji. Izrada programa započela je 1999. godine na temelju Uredbe Vijeća (EZ-a) br. 1467/97 o ubrzanju i pojašnjenju provedbe postupka u slučaju prekomjernoga deficita, izmijenjene Uredbom Vijeća (EZ-a) br. 1056/2005. Danas se programi pripremaju u skladu s konsolidiranom verzijom Smjernica o obliku i sadržaju programa stabilnosti i konvergencije koju je Vijeće ECOFIN usvojilo 7. rujna 2010.
classification
 

polje: pravo
grana: europsko javno pravo
projekt: Hrvatsko nazivlje za pravne pojmove Europske unije