struna search engine

image shadow

maksimalna harmonizacija

PDF ispis
definition
 

usklađivanje u kojemu državama članicama na području koje regulira određena direktiva nije dopušteno zadržavanje ili propisivanje odredaba u nacionalnome pravu koje odstupaju od odredaba direktive

vrela
context
 
Naime, maksimalna harmonizacija državama članicama ne dozvoljava usvajanje propisa sa višim stupnjem zaštite potrošača nego li je to određenom direktivom propisano. Stoga države članice sa visokim standardom zaštite potrošača strahuju kako će direktive maksimalne harmonizacije ugroziti njihove potrošače snižavanjem dosadašnjeg standarda.
vrela
proposed term (IHJJ)
 
maksimalno usklađivanje
equivalents
 

english: maximum harmonisation

german: maximale Harmonisierung

french: harmonisation maximale

italian: armonizzazione massima

subordinate terms
 
klauzula maksimalne harmonizacije
note
 
Maksimalna harmonizacija doživjela je mnogobrojne kritike pravne doktrine i prakse, prije svega, zbog svoje nefleksibilnosti i umanjenja sposobnosti prilagodbe direktiva nacionalnim pravnim poredcima država članica. Daljnja kritika usmjerena je na to da na razini Unije utvrđeni jedinstveni skup pravila, od kojega se ne može odstupati prilikom preuzimanja direktive u nacionalno pravo, može dovesti do snižavanja kvalitete reguliranja i do snižavanja stupnja zaštite u određenoj materiji država članica. Taj se problem pokušava riješiti prihvaćanjem tzv. ciljane potpune harmonizacije.
classification
 

polje: pravo
projekt: Hrvatsko nazivlje za pravne pojmove Europske unije