struna search engine

image shadow

glavna knjiga upisnika brodova

definition
 

knjiga upisnika brodova u koju se upisuju podatci o identitetu broda i njegovim osnovnim tehničkim značajkama te naziv i sjedište pravne osobe koja je brodovlasnik

vrela
context
 
Ako brodar ili kompanija nije i vlasnik broda, u list B uloška glavne knjige upisnika brodova iz stavka 1. ovoga članka, mora se upisati i tvrtka, odnosno naziv i sjedište brodara i kompanije pravne osobe, ili ime i prebivalište brodara i kompanije fizičke osobe.
vrela
equivalents
 

english: main register

note
 
Glavna knjiga upisnika iz članka 196. ovoga Zakonika sastoji se od uložaka. Uložak ima list A, list B i list C. U list A glavne knjige uloška upisnika pomorskoga objekta upisuju se podatci o identitetu pomorskoga objekta i njihove osnovne tehničke značajke. U list B uloška glavne knjige pomorskoga objekta upisuju se i osobna ograničenja vlasnika povezana sa slobodnim raspolaganjem pomorskim objektom. U list C uloška glavne knjige upisnika upisuju se stvarna prava kojima je pomorski objekt ili njegov dio opterećen te prava stečena na tim pravima, zakup broda, brodarski ugovor na vrijeme za cijeli brod, pravo prvokupa te druga ograničenja raspolaganja pomorskim objektom kojima je podvrgnut vlasnik opterećenoga pomorskog objekta, zabrane opterećivanja i otuđivanja te sve zabilježbe za koje nije izričito određeno da se upisuju u drugi list uloška.
classification
 

polje: pravo
grana: pomorsko i općeprometno pravo
projekt: Hrvatsko pomorsko nazivlje - tradicija i suvremena kretanja