Pomoć ?
© 2011 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
© Bruno Konjević / Cropix
E-brojjedinstvena oznaka koja se dodjeljuje određenoj kemijskoj ili prirodnoj tvari čija je upotreba dopuštena kao dodatak hrani |
kemija |
efuzijaprolazak molekula plina kroz otvor dimenzija znatno manjih od srednjega slobodnog puta molekula |
kemija |
egzergona reakcijareakcija za koju standardna reakcijska Gibbsova energija ima negativnu vrijednost |
kemija |
egzotermna reakcijareakcija za koju je promjena entalpije negativna |
kemija |
ejektormlazna crpka koja se upotrebljava za izvlačenje fluida iz prostora nižega tlaka |
kemija |
eksplodiratiiznenadno i gotovo trenutačno razviti plin, toplinu i tlak popraćene praskom, a izazvane temperaturom, tlakom ili udarcem |
kemija |
eksplozivankoji uzrokuje iznenadno i gotovo trenutačno razvijanje plina, topline i tlaka praćeno praskom, a izazvano temperaturom, tlakom ili udarcem |
kemija |
eksplozivnostsvojstvo krute, tekuće ili plinovite tvari ili smjese koje je eksplozivno |
kemija |
ekstrakcija eteričnih uljaizolacija eteričnih ulja iz biljnoga materijala ekstrakcijom organskim otapalima niskoga vrelišta |
kemija |
ekstraktoruređaj u kojemu se provodi ekstrakcija |
kemija |